Fællesfagligt
Fysik/Kemi
EksperimenterBestråling af gærceller?
Favorit

Bestråling af gærceller?

Hvilken påvirkning har alfa-, beta- og gammabestråling på gæringsprocessen i gærceller?

Gærcellers gæring kan igangsættes ved at tilsætte glucose (C6H12O6). Ved gæringsprocessen dannes carbondioxid (CO2), dvs. at jo mere aktive gærcellerne er, desto højere vil mængden af carbondioxid (CO2), der udledes, være. Hermed kan gærcellers gæring sammenkædes med udledning af carbondioxid (CO2). 

Downloads

Elevtekst Strålings Indvirkning På Biologisk Materiale.pdf
1.51 MB
Lærervejledning Strålings Påvirkning Af Biologisk Materiale.pdf
787 kB
Elevvejledning Bestråling Af Gærceller.pdf
802 kB
Relaterede produkter
Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 510000

Risøkilder, komplet sæt, UN2910 (T), (R)

4 på lager

17.267,00 DKK

(21.583,75 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 832500-3

Glucose, (druesukker), monohydrat, 500 g

6 på lager

128,00 DKK

(160,00 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. PS-3208

CO2 - sensor, trådløs

Udsolgt

3.229,00 DKK

(4.036,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 066815

Elkedel, 1,7 L, 2025 W

28 på lager

133,00 DKK

(166,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 800550-1

Gærekstrakt, pulver

5 på lager

81,00 DKK

(101,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 102950

Kern vægt, 200 g / 0,01 g, 440 - 33 N

Udsolgt

1.705,00 DKK

(2.131,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 028000

Porcelænsdigel, 15 mL, Haldenwanger

2 på lager

69,00 DKK

(86,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 001760

Stativklemme, runde kæber, med muffe, økonomi

Udsolgt

88,00 DKK

(110,00 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 000850

Stativstang, 25 cm (Uden kant)

32 på lager

53,00 DKK

(66,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. PS-3201

Temperatursensor, trådløs

Udsolgt

979,00 DKK

(1.223,75 DKK inkl. moms)

Elevvejledning

Print
Naturfagligt spørgsmål

Naturfagligt spørgsmål

  1. 01Hvilken påvirkning har alfa-, beta- og gammabestråling på gæringsprocessen i gærceller?
Opstillingsbilleder

Billeder

Der afvejes 1 g gær i hver porcelænsdigel. Gæret bestråles med de radioaktive kilder. Husk også en porcelænsdigel med 1 g gær, der er ubestrålet.

Materialer

Materialer

  • Radioaktive kilder (sæt) - 510000
  • Vægt med nøjagtighed på 0,01 g - 102950
  • Tørgær - 800550-1
  • Porcelænsdigel 15 mL, 4 stk. - 028000
Hypotese

Hypotese

Opstil en hypotese for; hvad vil de tre strålingskilders indflydelse være på gæringshastigheden for gærceller. Overvej herunder hvilken strålingskilde vil påvirke hastigheden henholdsvis mest og mindst? Skriv overvejelsen i skemaet.

 

Hypotese over jeres forventning:

Alfastråling

 

 

Betastråling

 

 

Gammastråling

 

 
Fremgangsmåde

Fremgangsmåde

  • Afvej 4 x 1 g tørgær og fordel gæren i fire porcelænsdigler – den fjerde digel skal ikke bestråles og anvendes som reference.

  • Anbring de tre radioaktive kilder i hver sit stativ over porcelænsdiglerne med en afstand mellem kilden og tørgæret på 0,5 cm. (Undgå at kilden kommer ned og rører tørgæret). Se billedet med forsøgsopstillingen.

  • Bestrålingen af gæren skal foregå over en periode på mindst to døgn. I denne periode bør opstillingen af sikkerhedsgrunde ”gemmes” i et aflåst skab.

Gærcellers aktivitet

Billede

Gærcellers aktivitet kan registreres ved at undersøge, hvor meget CO2, der dannes ved gæringsprocessen.

Materialer

Materialer

  • Vægt - 102950
  • Vandbad - 052000
  • Termometer - PS-3201
  • CO2-sensor (m. prøvebeholder) - PS-3208
  • Computer (Microsoft eller MAC)
  • Glucose (C6H12O6) - 832500-3
  • 1 g bestrålet gær
  • Elkedel - 066815
Spørgsmål

Spørgsmål

Hvorfor er det nødvendigt også at undersøge gæringsaktiviteten af ubestrålet tørgær i undersøgelsen?

Fremgangsmåde

Fremgangsmåde

  • Hæld 100 ml 35 °C varmt vand i prøvebeholderen.

  • Tilsæt det ubestrålede tørgær fra første del af undersøgelsen til vandet.

  • Tilsæt yderligere 4 g glucose til vandet. Rotér lidt med beholderen, indtil glucosen er opløst.

  • Tilslut CO2-sensoren og anbring sensoren i beholderen, som vist på fotoet.

  • Anbring til sidst beholderen i et fad med ca. 40 °C varmt vand.

Indsamling af data

Indsamling af data

  1. 01Mål CO2-koncentraionen i beholderen et interval på hvert 15. s i 25 min.
  2. 02Tag screendump eller notér slutkoncentrationen af CO2.
  3. 03Gentag dataindsamlingen ved de tre slags bestrålede gær.
Konklusion

Konklusion

Hvordan påvirker de tre slags stråling gærcellernes aktivitet?

Vurdér jeres hypotese med måledata fra undersøgelsen og beskriv resultatet:

Hvilke fejlkilder er der i undersøgelsen?

Hvis jeres hypotese ikke blev bekræftet, hvad kan så være årsagen?

Til toppen
SCROLL VIDERE
Fællesfagligt
Fysik/Kemi

Frederiksen Scientific A/S

Viaduktvej 35
6870 Ølgod
+45 7524 4966
info@frederiksen-scientific.dk

Åbningstider for telefonen

Mandag - Torsdag: 9:00 til 15.00
Fredag: 9.00 til 14.00
Lørdag - Søndag: Lukket

Selskabsinfo

CVR: DK36996617
Bank Reg.: 2540 Konto: 0206106204

Følg os her

Facebook
Linkedin

Generalt

  • Privatlivspolitik
  • Om os
Copy right © Frederiksen Scientific. Alle rettigheder forbeholdt.