Fællesfagligt
Fysik/Kemi
EksperimenterEnergiindhold i fødevarer - LIGHT udgave
Favorit

Energiindhold i fødevarer - LIGHT udgave

Energi i fødevarer stammer fra tre næringsstoffer: proteiner, kulhydrater og fedt. Næringsstofferne har forskellige næringsindhold.

I undersøgelsen bliver energiindholdet i forskellige fødevarer rangordnet i forhold til hinanden, så det fx er muligt at finde frem til hvilke nødder, der har det største energiindhold. Det er ikke fødevares næringsindhold, der bestemmes.

Downloads

Elevvejledning Energiindhold I Fødevarer LIGHT Udgave.pdf
261 kB
Lærervejledning Energiindhold I Fødevarer.pdf
111 kB
Elevtekst Energiindhold I Fødevarer.pdf
119 kB
Relaterede produkter
Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 118530

Aluminiumsfolie rulle med 20 m

33 på lager

34,00 DKK

(42,50 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 004320

Beskyttelsesplade, 155 x 155 mm

5 på lager

249,00 DKK

(311,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 115530

Kanthaltråd, Ø1,00 mm

Udsolgt

317,00 DKK 269,00 DKK

(336,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 102950

Kern vægt, 200 g / 0,01 g, 440 - 33 N

Udsolgt

1.705,00 DKK

(2.131,25 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 008410

Rundkolbe, 250 mL, Borosil

Udsolgt

35,00 DKK

(43,75 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 085000

Sikkerhedsbrille, standard

323 på lager

10,00 DKK

(12,50 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 001750

Stativklemme, gaffelgreb, med muffe, økonomi

16 på lager

87,00 DKK

(108,75 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 000830

Stativstang, 50 cm

21 på lager

106,00 DKK

(132,50 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. PS-3201

Temperatursensor, trådløs

Udsolgt

979,00 DKK

(1.223,75 DKK inkl. moms)

Produkt
Læg i kurven

VAREnr. 005600

Tændstikker, store

1320 på lager

11,00 DKK

(13,75 DKK inkl. moms)

Elevvejledning

Print
Info

Info

Energi i fødevarer stammer fra tre næringsstoffer: proteiner, kulhydrater og fedt. Næringsstofferne har forskellige næringsindhold.

 

Næringsindhold pr gram

Protein

17 kilojoule (kJ)

Kulhydrat

17 kilojoule (kJ)

Fedt

38 kilojoule (kJ)

En fødevares næringsindhold fremgår varedeklarationen. Det fremgår også, hvordan næringsindholdet er fordelt på proteiner, kulhydrater og fedt.

I undersøgelsen bliver energiindholdet i forskellige fødevarer rangordnet i forhold til hinanden, så det fx er muligt at finde frem til hvilke nødder, der har det største energiindhold. Det er ikke fødevares næringsindhold, der bestemmes.

Spørgsmål

Naturfagligt spørgsmål

  1. 01Hvilke fødevarer har det største energiindhold?
Billede

Opstillings billede

Opstilling til undersøgelse.

Hypotese

Hypotese

Hvilke nødder forventer I, der har det største energiindhold? Begrund eventuelt jeres hypotese

Materialer

Materialer

  • Sikkerhedsbriller
  • Rundkolbe, 250 mL
  • Stativmateriale
  • Kanthaltråd, Ø1,00 mm
  • Alufolie
  • Papplade
  • Beskyttelsesplade
  • Tændstikker
  • Måleglas, 100 mL
  • Termometer
  • Vægt
  • Peanuts, mandler
  • Andre fødevarer
Fremgangsmåde

Fremgangsmåde til opstilling af udstyr

  • Spænd kolben fast i stativet.

  • Fastgør metaltråden på pappladen. Pak alufolie om pappladen.

  • Anbring fødevaren på metaltråden.

  • Anbring pappladen ovenpå beskyttelsespladen.

  • Anbring et termometer, så det kan måle vandets temperatur i kolben.

Fremgangsmåde

Fremgangsmåde til undersøgelse

  • Afmål 100 mL koldt vand i måleglasset og hæld det i kolben.

  • Vej den fødevare, der skal afbrændes fx peanuts.

  • Sæt fødevaren på metaltråden.

  • Begynd at måle vandets temperatur.

  • Antænd peanutsen, når den er placeret under kolben. Lad peanutsen brænde ud.

  • Aflæs sluttemperaturen.

  • Vej den brændte peanuts, asken.

Data

Data peanuts

  Masse i gram (g)

Masse af peanuts inden afbrænding (Mbeg)

 

Masse af peanuts efter afbrænding, asken (Mslut)

 

Massetab peanuts (Mbeg - Mslut)

 
Temperaturstigning

Temperaturstigning

  1. 01Hvad er vandets begyndelsestemperatur?
  2. 02Hvad er vandets sluttemperatur?
  3. 03Hvad er vandets temperaturstigning pr gram afbrændt peanuts?
Data

Data for andre fødevarer

  1. 01På samme måde skal I undersøge vandets temperaturstigning ved afbrænding af fx mandler, energibarer eller andre fødevarer.

Hvorfor er det vigtigt, at der er samme mængde vand i kolben ved hver fødevare, der undersøges?

Konklusion

Konklusion

Hvad viser jeres undersøgelse?

Fejlkilder

Fejlkilder

Hvilke fejlkilder kan der være i undersøgelsen? Hvordan kan eventuelle fejlkilder påvirke undersøgelsens resultat?

Til toppen
SCROLL VIDERE
Fællesfagligt
Fysik/Kemi

Frederiksen Scientific A/S

Viaduktvej 35
6870 Ølgod
+45 7524 4966
info@frederiksen-scientific.dk

Åbningstider for telefonen

Mandag - Torsdag: 9:00 til 15.00
Fredag: 9.00 til 14.00
Lørdag - Søndag: Lukket

Selskabsinfo

CVR: DK36996617
Bank Reg.: 2540 Konto: 0206106204

Følg os her

Facebook
Linkedin

Generalt

  • Privatlivspolitik
  • Om os
Copy right © Frederiksen Scientific. Alle rettigheder forbeholdt.