Energi i fødevarer stammer fra tre næringsstoffer: proteiner, kulhydrater og fedt. Næringsstofferne har forskellige næringsindhold.
I undersøgelsen bliver energiindholdet i forskellige fødevarer rangordnet i forhold til hinanden, så det fx er muligt at finde frem til hvilke nødder, der har det største energiindhold. Det er ikke fødevares næringsindhold, der bestemmes.
Energi i fødevarer stammer fra tre næringsstoffer: proteiner, kulhydrater og fedt. Næringsstofferne har forskellige næringsindhold.
Næringsindhold pr gram |
|
Protein |
17 kilojoule (kJ) |
Kulhydrat |
17 kilojoule (kJ) |
Fedt |
38 kilojoule (kJ) |
En fødevares næringsindhold fremgår varedeklarationen. Det fremgår også, hvordan næringsindholdet er fordelt på proteiner, kulhydrater og fedt.
I undersøgelsen bliver energiindholdet i forskellige fødevarer rangordnet i forhold til hinanden, så det fx er muligt at finde frem til hvilke nødder, der har det største energiindhold. Det er ikke fødevares næringsindhold, der bestemmes.
Opstilling til undersøgelse.
Spænd kolben fast i stativet.
Fastgør metaltråden på pappladen. Pak alufolie om pappladen.
Anbring fødevaren på metaltråden.
Anbring pappladen ovenpå beskyttelsespladen.
Anbring et termometer, så det kan måle vandets temperatur i kolben.
Afmål 100 mL koldt vand i måleglasset og hæld det i kolben.
Vej den fødevare, der skal afbrændes fx peanuts.
Sæt fødevaren på metaltråden.
Begynd at måle vandets temperatur.
Antænd peanutsen, når den er placeret under kolben. Lad peanutsen brænde ud.
Aflæs sluttemperaturen.
Vej den brændte peanuts, asken.
Masse i gram (g) | |
Masse af peanuts inden afbrænding (Mbeg) |
|
Masse af peanuts efter afbrænding, asken (Mslut) |
|
Massetab peanuts (Mbeg - Mslut) |